Adevărata valoare a vieții

Un bărbat s-a dus într-o zi la un înțelept ca să afle cât valorează viața sa.

Nu știa cum altcumva să facă, așa că l-a întrebat direct: ”Înțeleptule, te rog spune-mi cât valorează viața mea?”

Înțeleptul s-a ridicat de la locul lui, a mers undeva în spate, i-a adus omului o piatră și i-a răspuns:
“Află te rog mai întâi valoarea acestei pietre și apoi am să-ți spun. Dar reține ceva foarte important: fă în așa fel încât să nu o vinzi!”

Omul a luat piatra și a plecat. Pe drumul său a întâlnit un bărbat care vindea rodii, așa că l-a întrebat pe acesta cât crede că valorează piatra lui.
Vânzătorul de rodii a văzut piatra strălucitoare, a analizat-o și a spus: “Dacă îmi dai piatra, eu îți dau la schimb 30 de rodii.”

Bărbatul și-a cerut scuze și a spus că din păcate, cel care i-a dat piatra, i-a cerut să nu o vândă, așa că a plecat mai departe.
După puțin timp, bărbatul a întâlnit un vânzător de legume pe care l-a întrebat:
“Cât crezi că valorează această piatră?”
Vânzătorul a luat piatra, s-a uitat la ea și a spus: “Îți dau doi saci de cartofi la schimb.”

Omul și-a cerut din nou scuze și i-a spus vânzătorului că el nu o poate vinde, apoi a plecat din nou la drum. După un timp, a ajuns în fața unui magazin de bijuterii. A intrat și l-a rugat pe bijutier să-i spună cât valorează piatra lui.

Bijutierul a luat piatra, a analizat-o cu mare atenție și i-a spus: “Îți dau 50.000 de dolari pentru aceasta piatră.” Când bărbatul a dat din cap, bijutierul a spus: “Bine, bine… uite, iartă-mă, am evaluat-o greșit. Îți ofer 500.000 de dolari, asta e valoarea ei reală, așa că, dă-mi acum piatra.”

Omul a explicat că el nu poate vinde piatra și a plecat din nou la drum. Peste puțin timp el a dat de un magazin cu pietre prețioase; a mers la vânzător și l-a întrebat care este valoarea pietrei sale.

Vânzătorul a luat piatra, a pus-o pe un material din catifea și a analizat-o cu mare atenție.
“De unde ai aceasta piatră neprețuită?” – a întrebat el. “Chiar dacă aș vinde întreaga lume și toată viața mea, nu aș avea banii necesari pentru a cumpăra aceasta minunăție.” – a adăugat.

Uimit și confuz, omul a revenit la înțelept și i-a spus ce s-a întâmplat.
“Acum, înțeleptule, spune-mi… cât valorează viața mea?”
Înțeleptul i-a spus:
“Răspunsurile pe care le-ai primit de la vânzătorul de rodii, vânzătorul de cartofi, bijutier si vânzătorul de pietre prețioase explică valoarea vieții fiecăruia dintre noi.

Ai putea fi o piatră prețioasă, chiar neprețuită, dar oamenii te vor aprecia în funcție de nivelul lor de informații, de încrederea pe care o au în tine, de motivația lor, de ambiția și de riscul pe care și-l asumă în relația cu tine. Dar nu te teme, cu siguranță vei găsi pe cineva care își da va seama de adevărata ta valoare.”

* S-ar putea să-ți placă și  această poveste.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.