Adevărata valoare a vieții

Adevărata valoare a vieții

Un bărbat s-a dus într-o zi la un înțelept ca să afle cât valorează viața sa.

Nu știa cum altcumva să facă, așa că l-a întrebat direct: ”Înțeleptule, te rog spune-mi cât valorează viața mea?”

Înțeleptul s-a ridicat de la locul lui, a mers undeva în spate, i-a adus omului o piatră și i-a răspuns:
“Află te rog mai întâi valoarea acestei pietre și apoi am să-ți spun. Dar reține ceva foarte important: fă în așa fel încât să nu o vinzi!”

Omul a luat piatra și a plecat. Pe drumul său a întâlnit un bărbat care vindea rodii, așa că l-a întrebat pe acesta cât crede că valorează piatra lui.
Vânzătorul de rodii a văzut piatra strălucitoare, a analizat-o și a spus: “Dacă îmi dai piatra, eu îți dau la schimb 30 de rodii.”

Bărbatul și-a cerut scuze și a spus că din păcate, cel care i-a dat piatra, i-a cerut să nu o vândă, așa că a plecat mai departe.
După puțin timp, bărbatul a întâlnit un vânzător de legume pe care l-a întrebat:
“Cât crezi că valorează această piatră?”
Vânzătorul a luat piatra, s-a uitat la ea și a spus: “Îți dau doi saci de cartofi la schimb.”

Omul și-a cerut din nou scuze și i-a spus vânzătorului că el nu o poate vinde, apoi a plecat din nou la drum. După un timp, a ajuns în fața unui magazin de bijuterii. A intrat și l-a rugat pe bijutier să-i spună cât valorează piatra lui.

Bijutierul a luat piatra, a analizat-o cu mare atenție și i-a spus: “Îți dau 50.000 de dolari pentru aceasta piatră.” Când bărbatul a dat din cap, bijutierul a spus: “Bine, bine… uite, iartă-mă, am evaluat-o greșit. Îți ofer 500.000 de dolari, asta e valoarea ei reală, așa că, dă-mi acum piatra.”

Omul a explicat că el nu poate vinde piatra și a plecat din nou la drum. Peste puțin timp el a dat de un magazin cu pietre prețioase; a mers la vânzător și l-a întrebat care este valoarea pietrei sale.

Vânzătorul a luat piatra, a pus-o pe un material din catifea și a analizat-o cu mare atenție.
“De unde ai aceasta piatră neprețuită?” – a întrebat el. “Chiar dacă aș vinde întreaga lume și toată viața mea, nu aș avea banii necesari pentru a cumpăra aceasta minunăție.” – a adăugat.

Uimit și confuz, omul a revenit la înțelept și i-a spus ce s-a întâmplat.
“Acum, înțeleptule, spune-mi… cât valorează viața mea?”
Înțeleptul i-a spus:
“Răspunsurile pe care le-ai primit de la vânzătorul de rodii, vânzătorul de cartofi, bijutier si vânzătorul de pietre prețioase explică valoarea vieții fiecăruia dintre noi.

Ai putea fi o piatră prețioasă, chiar neprețuită, dar oamenii te vor aprecia în funcție de nivelul lor de informații, de încrederea pe care o au în tine, de motivația lor, de ambiția și de riscul pe care și-l asumă în relația cu tine. Dar nu te teme, cu siguranță vei găsi pe cineva care își da va seama de adevărata ta valoare.”

* S-ar putea să-ți placă și  această poveste.

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.