Agonie și Extaz- Cum transformi o despărțire în reîndrăgostire

Când m-a sunat prima dată Zora, abia vorbea printre plânsete și sughițuri.

Mi-a spus că de două luni este în depresie. Soțul o anunțase că și-a găsit pe altcineva și că va divorța curând. Mi-a spus că nu mai putea să mănânce și nici să doarmă. Că simțea că nu mai are aer ca să respire și că se sufocă permanent.

Atât de apăsată era de situația în care se afla, încât atunci când am întrebat-o ce vrea să obțină mi-a răspuns:

  ”Să respir și să-mi recapăt soțul pe care-l iubesc”

 

Era atât de răvășită încât nu realiza că măcar unul dintre lucrurile pe care și le dorea, îl avea deja.

Adică respira, chiar dacă ei i se părea că se sufocă. Dacă n-ar mai fi respirat, cum ar mai fi putut vorbi cu mine?

Am început o serie de  cinci ședințe de coaching care au făcut-o pe Zora să conștientizeze câteva lucruri esențiale pentru ea:

  • Uitase să mai fie feminină – Era căsătorită de mulți ani cu soțul ei și nu mai considera acest aspect important
  • Își critica tot timpul soțul – Adică făcea fix opusul a ceea ce făcea la începutul relației lor
  • Nu știa care este limbajul de iubire al soțului ei. Prin urmare, îi oferea ceea ce considera ea a fi dovada că îl iubește, dar nu și ceea ce avea el nevoie să primească ca să înțeleagă că este iubit.

În plus,

  • Când soțul îi cerea părerea despre un proiect sau despre dezvoltarea afacerii pe care o avea, ea îl descuraja. Îi găsea zeci de motive pentru care ceea ce spunea el, era nevaloros, inutil sau hazardat.

Cu alte cuvinte… ea nu mai transmitea relației lor viață, energie, entuziasm.

 

Dacă l-ai citit pe Jaques Salome, probabil că știi deja conceptul potrivit căruia, orice relație este formată din 3 entități: El, Ea și Relația.

 

Cine este El și Ea știi deja, dar CINE e Relația?

 

Ei bine, relația dintre două persoane este modul în care cele două persoane comunică și reacționează unul față de celălalt. Ca să-ți fie mai ușor (și asta este ceva definit de asemenea Jacques Salomé) imaginează-ți că între voi doi există o eșarfă, numită de Salomé eșarfa relațională.

Relația funcționează perfect câtă vreme ambii parteneri țin de capătul lor de eșarfă (adică de relație).

Cu alte cuvinte, ei hrănesc relația prin gesturi, cuvinte, comportamente, sentimente.  O păstrează vie. Când relația e vie, ea funcționează ca un organism perfect.

 

Dacă unul dintre parteneri încetează să mai hrănească relația, ea se rupe

 

În cazul Zorei, ce șanse ar mai fi avut relația să mai supraviețuiască în acest context?  Aproape nici una.

Ceva trebuia schimbat și trebuia schimbat rapid.  Schimbările trebuiau făcute înainte de a  fi prea târziu, fiindcă soțul ei aproape că dăduse drumul capătului său de relație.

Singura șansă ca lucrurile să se schimbe în sensul dorit de ea era:

–  să își asume responsabilitatea situației în care se ajunsese și

– să înceapă să hrănească cu adevărat relația.

Am lucrat împreună timp de cinci săptămâni, câte o oră pe săptămână. Încet-încet, și-a schimbat comportamentele.

A început să-și susțină și să-și încurajeze soțul. A început să se implice alături de el în activități comune. Mai mult de atât, și-a schimbat  stilul vestimentar redevenind feminină.

Cel mai important însă a fost că și-a schimbat modul de a gândi. A încetat să-și mai considere soțul vinovat de faptul că voia să se despartă de ea.

Și-a asumat responsabilitatea acestui posibil deznodământ și a reușit să transforme această experiență într-un adevărat cadou pentru relația lor.

Peste două luni, când soțul s-a întors din călătorie, a găsit o nouă soție, o femeie pe care a recunoscut-o ca fiind femeia de care se îndrăgostise el cu mulți ani în urmă. A fost uimit de transformarea ei, dar a înțeles că acea femeie existase mereu în interior, însă din păcate,  uitase să se mai arate așa cum era.

Când a văzut o asemenea transformare, a întrebat-o cum de a reușit să se transforme la 180 grade într-un timp atât de scurt?

Zora i-a spus că a făcut cinci ședințe de coaching cu mine. Apoi a continuat spunând-ui  că ceea ce vede este rezultatul interacțiunii ei cu mine.

Pentru o asemenea realizare, Zora a auzit din partea soțului ei un: ”Bravo! Sunt mândru de tine”.

Îți dai seama?

Acel episod care era să ducă la destrămarea căsătoriei lor a devenit de fapt liantul pentru o relație mult mai frumoasă, o  relație complet nouă între doi oameni care se redescoperă în fiecare zi și se bucură unul de prezența celuilalt, așa după cum mi-a scris Zora zilele trecute:

[…]ne redescoperim reciproc, comunicăm mult mai bine, creștem împreună, ne căutăm unul pe celălalt, ne preocupă fericirea celuilalt […]reușim împreună să facem fiecare zi și moment să fie încărcate de valoare și ne simțim compleți alături unul de celălalt […]

Am stabilit împreună că NOI contăm cel mai mult, și toate celelalte preocupări sau griji sunt pe locuri secunde, și că vom face totul în așa fel încât NOI să fim pe primul loc mereu, indiferent ce așteptări au ceilalți de la noi. 

Încă nu-mi vine să cred tot ce am trăit în urmă cu doar câteva luni, cât m-am schimbat de atunci, cât s-a schimbat viața mea de atunci, și cât m-ai ajutat tu să mă redescopăr, și să mă redefinesc, reevaluez.”

Deci… se poate. Dacă ea a putut să întoarcă în favoarea ei o situație ce părea de nerezolvat, cu siguranță poate și altcineva, deci… și tu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.