Bârfitorul vindecat

Un vecin s-a apucat să-l bârfească pe domnul Pirizitis și bineînțeles că zvonurile despre ceea ce a spus el, au ajuns la urechile acestuia.

Cum dl. Pirizitis a vrut să ia atitudine, și-a confruntat vecinul considerând că aproapele său l-a jignit spunând acele cuvinte.
Vecinul i-a spus dlui. Pirizitis:
„Cu siguranță că nu voi mai face asta niciodată, te rog să mă crezi, vecine”, a promis el.
” Uite, am să merg pe la toți și am să retrag tot ceea ce le-am spus tuturor despre tine. Jur că voi face asta. Te rog să mă crezi/”

Dl. Pirizitis l-a privit cu atenție și i-a zis:
„Nu am nici un motiv să nu te iert. Cu toate acestea, orice faptă rea are nevoie să fie ispășită.”

„Sunt pregătit să fac orice”, a răspuns vecinul cu remușcare în glas.

Atunci dl. Pirizitis se ridică, intră în dormitorul lui și se întoarse ținând în brațe o pernă mare.
„Uite, du această pernă de aici până la tine acasă, pentru că sunt doar o sută de metri de aici până acolo. Apoi taie o gaură în pernă și întoarce-te din nou aici în timp ce arunci continuu câte o pană la stânga și o altă pană la dreapta. Aceasta este prima parte a ispășirii faptei tale.”

Mirat de cererea vecinului său, dar bucuros de ușurința pedepsei, vecinul a făcut ceea ce i s-a spus să facă.

Când a ajuns înapoi în fața casei lui Pirizitis, i-a întins perna arătându-i că nu mai era nimic înăuntru. Apoi a întrebat:
„Și care este cea de a doua parte a ispășirii mele?”

„Acum trebuie să revii în același mod la casa ta și să aduni toate penele pe care le-ai împrăștiat mai devreme.”

Vecinul bâlbâi uluit:

” Dar n-am nici o șansă să pot aduna toate penele din nou după ce le-am răspândit așa cum mi-ai zis, la întâmplare, mai ales că, după ce le-am aruncat, pe multe le-a luat vântul și le-a dus în toate direcțiile. Cum aș putea să le adun pe toate din nou împreună? ”

Atunci domnul Pirizitis a dat din cap cu seriozitate:

„Exact asta este ceea ce am vrut să aud. Tot așa se întâmplă și cu bârfele și calomniile. Deîndată ce sunt spuse, ele se împrăștie în cele patru vânturi și prin tot felul de alte locuri necunoscute de nimeni, deci, cum ai putea să le iei înapoi?”

Morala:
Înainte de a spune orice, gândește-te cum ar fi dacă cineva ar spune despre tine același lucru.

2 Comments

  • Lumi Posted iulie 8, 2017 4:21 pm

    Vizavi de ,, Morala „, aici nu merge cu ,, daca ar ….” , pentru ca odata intrat pe frecventa infecta a bârfei si calomniei, poti fi sigur ca ,, platesti ” inzecit momentele acelea cand te- ai simtit mai bun sau mai important ca acela pe care l- ai calomniat. Si le platesti potrivit a ceea ce emiti. Universul reactioneaza exact la ce simtim si adunam intr- un procent urias situatii, intamplari, trairi ale altora vizavi de persoana noastra in deplina concordanta cu ceea ce emitem. Nu ne asumam responsabilitatea, ne plangem si- i dam inainte cu calomnia si bârfa. Omul traieste viata pe care o merita, pana la urma scopul e sa invete, sa evolueze…in aceasta viata , sau in viitoarele vieti cand se decide sa se intoarca si sa- si reia experiențele , sa se ridice deasupra nivelului de mizerie al trairilor inferioare si sa-si invete ,,lectia” pâna intr- un final….

    • Daniela Floroiu Posted august 25, 2020 7:55 pm

      Corect! Scopul este ca omul să învețe și să evolueze.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.