Busola vieții

N-ai crede că ai deja Busola Vieții…

 

Dacă ți-aș spune că ai în interiorul tău:
– tot ceea ce ai nevoie pentru a deveni omul care îți dorești să fii
– toate resursele pentru a reuși în tot ceea ce-ți propui
– toate resursele de care ai nevoie pentru a-ți transforma viața în acea viață pe care ți-ai dorit-o mereu, m-ai crede?
Nu mă crezi? Citește mai jos o scurtă poveste:

Workshop – Vindecă-ți trecutul, Scapă de frici, Creează-ți un viitor strălucit

Înțelepciunea Universului

Se spune că acum mult timp în urmă, zeii s-au gândit că nu ar fi bine dacă omul ar afla înțelepciunea Universului înainte de a fi suficient de matur ca să o înțeleagă și să o folosească.
Ca urmare, zeii au decis să ascundă înțelepciunea Universului într-un loc secret, astfel încât omul să nu-l găsească până ce nu devine suficient de matur.
Un zeu a sugerat să ascundă înțelepciunea în vârful celui mai înalt munte de pe pământ. Dar mai apoi, a realizat că omul poate escalada ușor toți munții care există pe pământ.  Prin urmare, înțelepciunea nu ar fi suficient de în siguranță acolo.
Un alt zeu a sugerat să ascundă înțelepciunea în cel mai adânc loc de pe fundul mării, dar apoi zeii și-au dat seama că există pericolul ca omul să găsească mult prea rapid și ușor înțelepciunea Universului acolo.
Cel mai înțelept dintre zei și-a spus atunci părerea:
”Știu ce trebuie făcut. Hai să ascundem înțelepciunea Universului chiar în interiorul omului. El va căuta înțelepciunea acolo, doar atunci când va fi suficient de matur, fiindcă pentru a face asta, el va trebui să urmeze calea către sinele său interior”.
Ceilalți zei au fost încântați de această sugestie și prin urmare chiar asta au făcut.  Au ascuns înțelepciunea Universului chiar în interiorul omului, acolo unde se află și acum.

Cred că ai înțeles deja, că această poveste nu este doar o poveste.

Ea este o poveste care vorbește despre tine.. așa că hai să-ți dovedesc că ai deja Busola vieții la tine.

 

Ce este busola vieții?

 

Busola vieții este un instrument magic.

Este un cadran pe care sunt reprezentate toate aspectele importante ale vieții tale:

– Familie (reprezentată de părinții tăi)

– Bani (cei pe care-i deţii în numerar sau în conturi, dar şi bunurile pe care le ai, fie că este vorba despre motocicletă, maşină, sau casă)

– Carieră

-Sănătate

– Timp liber/distracții

–  Prieteni

– Partener/ă

– Evoluție personală (unde consideri că eşti ca şi nivel de evoluţie)

 

Ce ai de făcut acum?

Dă câte o notă de la 1 la 10 fiecăruia dintre aceste aspecte, așa cum simți tu că este acel aspect al vieții tale, nu așa cum ți-ai dori să fie lucrurile.

BANII

De exemplu, uitându-te la Bani, gândește-te cât de mulțumit ești în acest moment de banii pe care-i ai, dar și de relația pe care o ai tu cu banii. Simți că banii îți conduc viața, adică faci lucruri doar pentru că îți aduc bani, sau tu ești cel care dirijează banii în viața ta, adică tu îi obții făcând acele activități care-ți plac cu adevărat?
Cu alte cuvinte, tu stapâneşti banii, sau banii te stăpânesc pe tine?

CARIERA

Uită-te apoi la Cariera ta. Ești acolo unde îți dorești? Simți că ai putea fi mai sus, sau poate că te vezi făcând cu totul altceva? Eşti mulţumit de felul în care îţi obţii veniturile, sau simţi că îţi cam calci pe inimă făcând ceva ce nu-ţi place de fapt?
Tu ai ales să faci ceea ce faci, sau au ales alţii pentru tine? Dacă ar fi să evaluezi în acest moment satisfacția referitoare la cariera ta, cam ce notă ţi-ai da?

SĂNĂTATEA

În ceea ce priveşte Sănătatea, eşti mulţumit de felul în care arăţi, de ceea ce mănânci sau bei, de faptul că fumezi sau nu, de câtă mişcare faci sau nu? Gândeşte-te unde eşti acum faţă de cum ţi-ai dori să fie tot ceea ce înseamnă pentru tine sănătate, şi pune o notă.

 

TIMPUL LIBER

Dacă priveşti la Timpul tău liber şi la felul în care ţi-l petreci, la hobby-urile de care te ocupi sau nu te ocupi deşi ţi-ai dori, la modul în care simţi că îţi încarci bateriile atunci când eşti epuizat cum ai evalua gradul tău de mulţumire? Gândeşte-te dacă ai vacanţele pe care ţi le doreşti, excursiile pe care ţi le doreşti, dacă petreci timp suficient cu cei apropiaţi, dacă te relaxezi aşa cum îţi doreşti şi pune-ţi şi aici o notă.

 

PRIETENII

Prietenii pe care-i ai sunt din cei care te încurajează şi te susţin în ceea ce-ţi propui? Sau sunt mai degrabă din aceia te trag înapoi, care-ți contestă planurile de viitor, care-ți spun că visezi prea mult şi că nu poţi obţine ceea ce-ţi doreşti? Simți nevoia să îţi aperi ideile despre viața ta în faţa lor?
Iese ceva bun din întâlnirile voastre? Faceţi schimb de idei? Găsiţi împreună căi noi care să vă ajute să evoluaţi, să aveţi o viaţă mai bună, relaţii mai bune, bani mai mulţi?
Dă-ți timp să reflectezi la asta pentru că prietenii cu care îţi petreci timpul „justifică” nivelul tău de evoluţie, aşa că, evaluează cât mai onest oamenii cu care te înconjori.

RELAȚIA CU PARTENERUL SAU PARTENERA

În ceea ce priveşte Partenerul sau Partenera ta cum stai?

Ce fel de relaţie ai? Este o relaţie în care:
• Poţi să ceri fără teama de a fi refuzat?
• Poţi să refuzi fără teama că celălalt se supără pe tine?
• Poţi să oferi fără să aştepţi nimic în schimb?
• Poţi să primeşti fără să te simţi obligat?
• Impui sau ţi se impun lucruri în relaţia ta de cuplu?
• Există armonie între voi doi şi aveţi planuri comune, sau mai degrabă ai defini relaţia voastră ca un teatru de luptă?
• Aveţi o relaţie autentică, sau e mai degrabă o convenţie între doi adulţi?
Când ai răspuns la întrebările astea, acordă-ţi o notă.

 

EVOLUȚIE PERSONALĂ

Evoluţia ta personală cum o percepi? Te simţi în ascensiune urmând drumul pe care ţi-l doreşti, sau mai degrabă simţi că stagnezi într-un loc în care nu ai vrea să fii?
Când pleci dimineaţa de acasă spre locul în care te duci, simţi că acolo este locul unde ai vrea să fii? Sau mai degrabă ai vrea să fii într-un alt loc, lângă alţi oameni, într-un alt mediu?
Dacă locul spre care te îndrepți este locul în care ai vrea să fii, dai acolo 100% din ceea ce poţi tu, sau simţi că nu ţi-ai atins potenţialul şi că ai putea să dai mult mai mult?
Faci lucruri pentru tine ca să te dezvolţi şi să devii în fiecare zi mai bun decât ai fost ieri? Ce notă ţi-ai da acum când te gândeşti la evoluţia ta ca individ?

 

FAMILIA

Care este relaţia pe care o ai cu Familia ta, cu părinţii în mod special?

Sunteţi în relaţii bune? Îţi vizitezi părinţii, petreceţi timp împreună, îi suni, îi ajuţi atunci când au nevoie, te ajută când ai nevoie? Le spui ceea ce ai pe suflet, îi consideri ca şi cum ţi-ar fi prieteni? Sau mai degrabă le ascunzi lucruri pentru că te temi că te vor judeca şi nu vrei să fii nevoit să te aperi sau să te justifici în faţa lor?
Îi înţelegi şi îi apreciezi pentru că au făcut tot ceea ce au ştiut mai bine pentru creşterea şi educarea ta? Sau îi consideri responsabili pentru că nu te-au îndrumat sau crescut aşa cum crezi tu că ar fi trebuit?
În funcţie de ceea ce ai răspuns la întrebările de mai sus, acordă o notă relaţiei pe care o ai cu proprii tăi părinţi.

 

Acum că ţi-ai pus câte o notă pentru fiecare arie a vieţii tale, am să te rog să iei un creion și o foaie de hârtie.

Desenează apoi pe foaie  un cerc pe care să-l împarţi în opt sectoare şi în fiecare dintre ele să scrii prescurtat, într-o literă sau două, cele 8 aspecte ce formează busola vieţii.

(De exemplu: B pentru bani, C pentru carieră, S pentru sănătate, T pentru timp liber, P pentru prieteni, Pa+pentru partener/ă, E pentru evoluţie personală şi F pentru familie).
Poziţionează acum pe fiecare rază a cercului un mic segment corespunzător notei pe care ai acordat-o acelei arii a vieţii tale. Apoi, unește printr-o linie aceste segmente ce reprezintă notele pe care ți le-ai dat și când ai terminat, șterge conturul inițial al cercului și privește la figura ce s-a format.

 

REZULTATUL

Ai acum o viziune de ansamblu.

Imaginează-ţi că această formă ar fi o roată, dar nu orice roată, ci chiar roata pe care tu o folosești în prezent ca să mergi prin viaţă. Este roata ta uniform ”umflată”? Sau are porţiuni în care ar avea nevoie urgentă de ceva aer suplimentar?
Dacă ar fi să te sui pe ea şi să faci cinci metri, aşa cum e ea acum, ţi-ar reuşi?
Dacă da, este minunat.  Dacă nu, hai să ne uităm împreună unde ai avea nevoie de o intervenție rapidă. Bănuiesc că realizezi că atunci când umfli roata într-o parte, se umflă și în celelalte părți, nu?

Exemplu
Să presupunem că ai obținut următorul rezultat:

Bani: 5
Carieră: 8
Sănătate: 7
Timp liber: 2
Prieteni: 2
Partener/ă: 3
Evoluție personală: 2
Familie: 2

Realizezi acum că dacă ai:

+ o relație relativ bună cu banii

+ ești mai mult decât mulțumit de carieră și de sănătatea ta

DAR

– stai prost cu timpul tău liber

-ești nemulțumit de  relația cu prietenii, cu familia și cu partenerul/partenera ta și

-nu ești mulțumit de nivelul tău de evoluție personală,

ATUNCI… nu o poți duce prea mult așa.

Dacă vei continua, vei aduna în tine o mulțime de frustrări care la un moment dat vor răbufni. Și ia ghici cine va suferi cel mai tare? Cariera? Banii? Evident că nu ele, ci tu vei avea de suferit.
Și atunci, ce alegi să faci diferit ştiind că viaţa ta este rezultatul alegerilor tale?

ACȚIUNI

Întreabă-te concret ce anume ai putea să faci ca să îmbunătățești cu 1-2 puncte acele aspecte ale vieții tale de care acum nu ești mulțumit. Găsește acele lucruri care pot părea minore dar care prin adăugare, zi după zi, vor face o diferența într-un interval mai mare de timp.
Urmând exemplul de mai sus, cum ar fi să scurtezi cu o oră numărul de ore petrecute peste program în fiecare zi?

Unde ai aloca timpul rămas acum disponibil?
Prietenilor, partenerului/partenerei tale? Hobby-urilor tale? Cum ar fi viaţa ta atunci?
Poţi să îţi imaginezi deja? E foarte bine.

Poți continua prin a te întreba, în funcție de rezultatul pe care l-ai obținut tu, cum ai putea îmbunătăți cu 3-4 puncte măcar unul dintre aspectele pentru care ai dat o notă sub 5 să zicem.
Sigur vei găsi cel puțin câteva acțiuni de făcut sau comportamente de schimbat care să te ducă mai aproape de o notă onorabilă. Dacă nu le găsești singur, programează-te la o ședință de coaching aici.

Pasul următor?

Implementează pe rând câte o astfel de schimbare. Ai grijă să nu implementezi o nouă schimbare mai devreme de 21-30 de zile, fiindcă nu o să-ți iasă și este păcat să renunți.
De ce?
Se spune că vechile obiceiuri mor greu, ceea ce o să constați și tu dacă vei muta filtrul de cafea în alt loc față de cel obișnuit. Ai să observi că cel puțin două săptămâni te vei îndrepta din obișnuință spre vechiul loc.
După ce ai făcut toate ajustările de comportamente, fă-ți din nou busola vieții și observă cum s-a schimbat roata cu care mergi prin viață.
Apoi… bucură-te sau reajustează-o ca să fie chiar și mai bine de atât.
Succes!

PS. Te rog lasă-mi un comentariu după ce descoperi la ce aspecte ai de lucrat. Mă ajută să scriu articole care să-ți folosească.

Workshop – Vindecă-ți trecutul, Scapă de frici, Creează-ți un viitor strălucit

2 Comments

  • Raluca Grosu Posted octombrie 31, 2019 9:25 pm

    Pertener/Prieteni/Timp liber 🤦‍♀️

    • Daniela Floroiu Posted august 25, 2020 7:51 pm

      Ce depinde de tine ca să schimbi asta?

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.