Ceașca de cafea și filosofia vieții

Un profesor de filosofie stãtea în faţa clasei având pe catedrã câteva lucruri.

Când ora a început, fãrã sã spunã un cuvânt, a luat un borcan mare gol, pe care l-a umplut cu mingi de tenis. I-a întrebat pe studenţi dacã borcanul este plin şi aceştia au convenit cã era.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l usor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de tenis. I-a întrebat din nou pe studenţi dacã borcanul era plin iar aceştia au fost de acord cã era.

Profesorul a luat dupã aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenţi cum stãtea treaba iar aceştia au rãspuns în cor “pliiin”!

Profesorul a scos de sub catedrã douã cești cu cafea pe care le-a turnat în borcan umplându-l de aceastã datã definitiv. Studenţii au râs..

Dupã ce hohotele s-au domolit, profesorul spus: “Acum aş dori sã întelegeţi cã acest borcan reprezintã viaţa voastrã.

Mingiile de tenis reprezintã lucrurile importante pentru voi: familie, copii, sãnãtate, prieteni şi pasiunile voastre. Dacã totul ar fi pierdut în afarã de acestea, viaţa voastrã ar fi tot plinã.

Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteazã pentru voi: serviciul, casa, maşina, iar nisipul e tot restul de lucruri mãrunte.

Dacã veţi începe cu nisipul, nu veţi mai avea unde sã puneţi mingile de tenis şi pietricelele.

La fel si în viaţã, dacã îţi irosesti tot timpul şi energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodatã timp pentru lucrurile importante pentru tine.

Acordã atentie lucurilor importante pentru fericirea ta. Joacã-te cu copiii, ieşi cu soţia în oraş la cinã, joacã tenis, pentru cã vei avea suficient timp altã datã sã faci curat sau sã repari cine ştie ce dispozitiv.

Ai, în primul rând grijã de mingiile de tenis, ele conteazã cu adevãrat. Stabileşte-ţi prioritãţile, restul e doar nisip…”

Unul dintre studenţi a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele douã cești de cafea. Profesorul a zâmbit: “Mã bucur cã întrebi asta, ele vor doar sã arate cã, oricât de plinã ar pãrea viaţa ta, e loc întotdeauna pentru douã cești de cafea, bãute împreunã cu un prieten.”

Ar putea să-ți placă și povestea Rețeta fericirii

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.