Știai că statistic vorbind cele mai multe cereri de divorț se înregistrează fie toamna, în septembrie fie iarna, în ianuarie? Cumva pare că în lunile astea, relațiile devin dintr-o dată ”expirate” și cel puțin unul dintre parteneri nu se mai mulțumește doar cu constatarea.
De ce?
Fiindcă sunt lunile imediat următoare perioadelor de vacanță. Te aștepți ca vacanța să fie perioada cea mai potrivită pentru reconectarea cu partenerul.
Dar ce faci când nu mai există conexiunea? Ce faci când îți dai seama că partenerul ți-a devenit mai străin decât colegul de birou?
Te surprinzi spunând cuiva că în vacanță a fost…”drăguț” de parcă vorbești despre un animăluț simpatic?
Te auzi spunând în sinea ta: ”Decât așa o vacanță, mai bine lipsă”?
Uuuups! Păi doar atât?
Unde e bucuria? Unde e Wow-ul pe care-l așteptai de la vacanța asta?
Ai alergat un an de zile între casă și serviciu cu gândul la vacanța asta și acum te-ai dezumflat?
Și asta de ce?
Fiindcă ai constatat că a dispărut plăcerea de a-ți petrece timp împreună cu celălalt. Ai vrea să-i spui că nu mai ești ok în relația asta. În sinea ta însă, îți spui că ai investit prea mulți ani ca să renunți tocmai acum și în plus îți zici: ”Dar dacă se schimbă?”
Și uite așa se naște în tine un conflict interior. O parte din tine vrea să plece din relație cât mai repede, iar o altă parte trage de tine să mai rămâi, să mai încerci, să te mai străduiești, să mai reziști.
Până când?
Te-ai surprins gândind că dacă nu se rezolvă situația până la data de….o să rupi relația?
Ei bine, asta înseamnă că becul roșu de avarie pâlpâie deja.
Ești pe avarie …
Deci, ce faci când o parte din tine trage într-o direcție, iar cealaltă parte în altă direcție? Ce faci când nu știi ce să alegi?
Nu știu ce faci tu. Știu ce face marea majoritate a oamenilor: așteaptă.
Ce așteaptă oamenii din relații?
– Să le rezolve timpul pe toate
– Să se schimbe partenerul
– Să se întâmple ”ceva” exterior și nedefinit
– Să deschidă celălalt discuția
De ce?
Fiindcă oamenilor le e frică să nu piardă ceva ce nici nu mai știu dacă au.
Se agață de o umbră, de o proiecție a minții lor, de ceva ce le-ar plăcea să mai aibă deși la nivel conștient știu că nu mai au de fapt.
Ce este de făcut?
Dacă l-ai citit pe J. Salome ți-e cunoscut deja că într-o relație nu sunt doar doi oameni, ci sunt de fapt trei părți:
Un El, o Ea și relația dintre ei doi.
Când știi asta, înțelegi că ceea ce ai de evaluat este relația pe care crezi că o ai, nu partenerul.
Prin urmare, ca să nu te mai zbați ca peștele pe uscat, fă câteva lucruri simple:
– Dă o notă de 1 la 10 relației voastre de acum. Compară nota asta cu nota pe care ai fi dat-o relației voastre la începutul ei.
– Dă o notă de la 1 la 10 dorinței tale de a mai rămâne în această relație în forma în care este ea acum.
– Imaginează-ți unde vei fi emoțional și mental peste 3 ani de acum înainte dacă lucrurile rămân exact așa cum sunt în acest moment.
Acum ia-ți câteva minute de răgaz să stai de vorbă cu tine. Așază-te confortabil într-un loc liniștit, închide ochii și imaginează-ți că te afli la o răscruce de drumuri.
Alege care dintre cele două drumuri înseamnă pentru tine să rămâi în relație și care dintre ele înseamnă să pleci din relație. (De exemplu drumul din dreapta înseamnă că rămâi, drumul din stânga înseamnă că pleci).
Imaginează-ți acum că alegi drumul din dreapta și începi să mergi pe el. Observă ce imagini îți apar, ce simți în corpul tău atunci când parcurgi acest drum și dacă auzi cumva în mintea ta niște cuvinte. Observă cum se simte în corpul tău această stare. Cum ai defini-o dacă ar trebui să-i dai un nume?
Simte-o deplin în corpul tău. Apoi întoarce-te la răspântia celor două drumuri.
Alege drumul din stânga și repetă acest exercițiu de imaginație. Observă din nou imaginile care apar pe ecranul tău mental, observă dacă drumul ți se pare ușor sau greu, observă dacă se aud sau nu sunete sau voci și simte în corpul tău toate senzațiile pe care le ai când mergi pa acest drum.
Observă-ți starea pe care o ai în ansamblul ei și dă-i voie să se manifeste deplin. Apoi întoarce-te la răscrucea de drumuri având încredere în inteligența superioară a corpului tău.
Privește acum cu ochii minții tale cele două drumuri și adu-ți aminte de cele două stări pe care le-ai avut.
Dacă în ambele situații stările au fost mai degrabă confuze decât clare, caută să-ți clarifici fiecare dintre cele două perspective (o ședință de coaching ar fi indicată).
Întreabă-te ce anume te-ar ajuta să ai mai multă claritate? Așteaptă răspunsul din interiorul tău.
Dacă vreunul dintre cele două drumuri este cel pe care ai simțit o stare de împăcare și de bine, înseamnă că ai primit răspunsul pentru dizolvarea conflictului tău interior. Următorul pas este acțiunea în direcția a ceea ce ai simțit că este cel mai potrivit pentru tine.
Indiferent ce cale vei alege, important este să alegi, fiindcă nealegând nimic, tot o alegere faci.
Asumă-ți responsabilitatea propriei tale vieți și alege ce este cel mai bine pentru tine!